Blog

KringPower

De nadelen van een goedkope krimptang bij het plaatsen van zonnepanelen

Het gebruik van het juiste gereedschap bij het krimpen van connectoren van zonnepanelen is van essentieel belang voor een betrouwbare en veilige verbinding. Bij de installatie van zonnepanelen worden connectoren gebruikt om de stroom van de zonnepanelen naar de omvormer te geleiden. Daarom is een goede verbinding van groot belang voor de werking en veiligheid van het zonnepaneelsysteem. 

Een van de belangrijkste factoren voor een goede verbinding is het krimpen van de connector. Het krimpen van een connector houdt in dat het metalen contactpunt van de connector op de kabel samengedrukt wordt. Dit zorgt voor een solide en betrouwbare verbinding. Echter, het krimpen van connectoren vergt een zekere precisie en het gebruik van het juiste gereedschap. 

Problemen met zonne-installaties beginnen vaak bij de connectoren. Slecht gekrimpte connectoren kunnen problemen veroorzaken en in het ergste geval zelfs brandgevaar opleveren. Een goede Staubli MC4 krimptang kost al snel rond de €300. Het komt vaak voor dat beginnende installateurs of hobbyisten een goedkope krimptang van AliExpress aanschaffen voor een paar tientjes. 

In alle risicorapporten over zonnepanelen wordt stilgestaan bij het krimpen van connectoren, en dat is niet zonder reden. Ook als je zelf zonnepanelen wilt installeren, raden wij aan om een kwalitatieve krimptang te kopen of te huren in plaats van een goedkope tang uit het Verre Oosten te importeren.

Vul ons formulier in! Dan nemen wij contact met je op!