Blog

KringPower voor bedrijven

De stille energieverbruikers in je bedrijf: koeling en vriezers

Als ondernemer is het van belang om bewust om te gaan met het energieverbruik in je bedrijfsruimte, of het nu gaat om verlichting, koeling of werkapparatuur. Elk elektrisch apparaat heeft namelijk zijn eigen energieverbruik en om energiewinst te behalen is het goed om te beginnen met het inzichtelijk maken van het verbruik. Het is goed om niet alleen te weten hoeveel een apparaat op een bepaald moment verbruikt, maar ook om te weten wat het energieverbruik is over een langere periode, vooral bij koelingen en vriezers. 

Koelingen en vriezers worden veelvuldig gebruikt in sectoren zoals horeca, detailhandel en laboratoria. Deze apparaten zijn belangrijke energieverbruikers omdat ze worden gebruikt om producten te koelen of te bevriezen. Het is verstandig om het energieverbruik van deze apparaten regelmatig te meten, bij voorkeur vanaf het moment van aankoop. Zo kan je jaarlijks of maandelijks de data vergelijken met voorgaande jaren, rekening houdend met eventuele correcties van het verbruiksgedrag. Koel- en vriesapparaten verbruiken namelijk 24 uur per dag energie en stoppen niet met verbruiken na sluitingstijd. 

In de praktijk komen we van alles en nog wat tegen met betrekking tot het energieverbruik van deze koel- en vriesapparaten. Of het gaat om bijna lege apparaten, niet goed sluitende deuren, verouderde sluitrubbers, nauwelijks onderhoud of verouderde apparaten. Allemaal dingen die (negatief) invloed hebben op het energieverbruik van een koel- en vries apparaat.

Als je meerdere koelingen gebruikt die voor maximaal de helft gevuld zijn, is het verstandig om de voorraad -indien mogelijk- te combineren. Helaas zijn veel ondernemers zich hier niet van bewust. Daarnaast is het vanuit milieu- en financieel oogpunt belangrijk om goed na te denken over het gebruik van koelingen in je winkel, restaurant of kantoorruimte. Vraag jezelf af of de koeling daadwerkelijk nodig is en durf een keuze te maken: gebruik hem optimaal of schakel hem uit wanneer er weinig producten in opgeslagen zijn.

Door bewust om te gaan met het energieverbruik van de koelingen en vriezers in je bedrijfsruimte, draag je bij aan een duurzame toekomst en verlaag je tevens je energiekosten. Het is dus zeker de moeite waard om hier extra aandacht aan te besteden en te kijken naar de mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen.

Vragen over energiebesparing? Vul ons formulier in! Dan nemen wij contact met je op!