Blog

KringPower voor bedrijven

Energiebesparing: een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Door de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen zijn steeds meer ondernemers en bewoners zich bewust van hun energieverbruik. Bij bedrijven zien we regelmatig sluipverbruik. Sluipverbruik is het verbruik van apparaten die energieverbruiken terwijl ze niet gebruikt worden (Bron: Eneco). Het sluipverbruik kan vaak worden achterhaald door middel van een energiescan. Het is zonde van de energie en het geld. Hierbij gaat het niet om koelingen, maar bijvoorbeeld om ventilatiesystemen, verlichting en andere apparatuur die onnodig aanstaat. 

In de praktijk zien we vaak dat sluipverbruik ontstaat doordat het personeel zich er niet van bewust is. Maar we komen ook vaak tegen dat het simpelweg wordt vergeten. Als je bijvoorbeeld een klimaatbeheersing of een ventilatiesysteem hebt dat veel elektriciteit verbruikt, of als de verwarming de hele nacht ingeschakeld is, dan kunnen de kosten snel oplopen, vooral gezien de huidige energieprijzen. 

Daarom is het aan te raden om binnen het bedrijf het onderwerp energiebesparing ter sprake te brengen en hier gezamenlijk aan te werken. Er wordt in bedrijven nog te weinig aandacht besteed aan energiebesparing. Energiebesparing is geen individuele verantwoordelijkheid in het bedrijf, maar moet gerealiseerd worden door een gezamenlijke inzet. Veranderingen hoeven niet groot te zijn, maar ze moeten wel worden meegegeven aan het personeel. Als medewerkers zich op het werk bewust worden van energiebesparing, dan is de kans groot dat ze dit ook thuis doorzetten. Dit brengt dubbele winst met zich mee. 

Om niet af te dwalen van de essentie van deze blog, raden we aan om binnen je bedrijf of organisatie het onderwerp energiebesparing ter sprake te brengen en medewerkers hierin mee te nemen. Laat bijvoorbeeld de laatste persoon die het bedrijf verlaat niet alleen de deur sluiten, maar controleer ook of alle verlichting, computers, machines, verwarming en andere elektrische apparatuur zijn uitgeschakeld. Dit kan een kleine handeling zijn, maar met grote voordelen.

Wil je als bedrijf of organisatie aan de slag gaan met energiebesparing en bewustwording? Informeer dan naar de mogelijkheden, zodat onze collega’s een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de energiebesparing in jouw organisatie.

Vul ons formulier in! Dan nemen wij contact met je op!