Blog

KringPower

Help mee om het verschil te maken tijdens deze energiecrisis

De buitentemperaturen bereiken -dezer dagen- het vriespunt. Het gevolg is dat de temperatuur in de woonkamers ook gaat dalen, resulterend in koude (woon)kamers. Door de hoge energieprijzen durven vele huishoudens – met name de lage- en middeninkomens- de verwarming thuis niet aan te zetten. Deze signalen zijn -de afgelopen weken- iedereen ter ore gekomen. Het onderzoeksbureau Ipsos geeft aan dat 47 procent van de huishoudens de verwarming thuis lager zet om de hoge kosten. Dit onderzoek bevestigt de signalen. In ons Energiepunt -gelegen in Rotterdam West- horen we al een geruime tijd vele schrijdende verhalen van bewoners aan. Dit baart ons zorgen. Het is telkens weer verdrietig om te horen dat huishoudens de kamerverlichting niet durven aan te zetten, leven in een kamertempratuur tussen 5 en 15 graden en/of het warmwater niet durven te gebruiken. De kou brengt niet alleen lichamelijke klachten met zich mee, maar ook mentale problemen.

Het is -in vele gevallen- onnodig dat huishoudens deze koude periode zo moeten doorkomen. Buurtbewoners, woningcorporaties en lokale overheden kunnen allen de pijn voor deze groep huishoudens – hoe klein dan ook- verzachten. Het is mooi om te zien dat er al kleine maatregelen getroffen worden, zoals het plaatsen van tochtstrippen in woningen. Alleen deze maatregelen zijn niet genoeg. Er zijn goedkope alternatieve manieren om je huiskamer te verwarmen, er kunnen effectieve maatregelen getroffen worden om de tocht in huis verder te verminderen, en er zijn technieken om huishoudens vertrouwen te geven, zodat zij niet in de kou hoeven te zitten. Kortom, er zijn voldoende maatregelen die direct significant effect hebben voor deze groep huishoudens.

Als lokale beleidsbepaler, woningbezitter en/of als professional heb je de kracht en macht in handen om in deze bizarre tijd het verschil te maken voor jezelf en voor een ander. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, als het maar praktisch, laagdrempelig en effectief is. Help mee vanuit jouw organisatie! Weetje zelf niet waar je moet beginnen? Laat het ons weten, zodat we met z’n allen een bijdrage kunnen leveren voor een ander. Stuur ons een e-mail: groen@kringpower.nl of vul het onderstaand formulier.

Vul ons formulier in! Dan nemen wij contact met je op!